domingo, 10 de enero de 2010

Revolució moderada (assamblea nacional)




L'Assemblea Nacional i l'Assemblea Constituent (1789-1791)





Davant les pressions perquè l'Assemblea Nacional es van dissoldre, el 20 juny 1789 els diputats van jurar no fer-ho fins a elaborar una Constitució per a França (Jurament del Joc de Pilota). Des d'aquest instant l'Assemblea Nacional es va transformar en Assemblea Constituent. Als intents del monarca per reprimir una insubordinació que qüestionava l'ordre establert respondre el poble de París amb l'Assalt a la Bastilla (14 de juliol). Les revoltes es van estendre ràpidament per tot el territori francès.








L'Assemblea Constituent va realitzar la següent tasca:





1. Va abolir els privilegis feudals i la societat estamental.





2. Va declarar els Drets de l'Home i del ciutadà, la sobirania nacional, la llibertat i igualtat dels homes, principis que es van formalitzar a la primera constitució francesa, el precedent immediat va ser la nord-americana de 1787.





3. Va redactar la Constitució Civil del Clergat, que suposava la formació d'una Església nacional esqueixada de l'obediència del Papa. Aquesta mesura va provocar la consegüent divisió del clergat en dos sectors: els "juramentats" (que es va atenir a la norma) i els "refractaris" (reticents a acatar).





4. Va promulgar la Constitució de 1791, llei fonamental que organitzava la vida de França i en la qual es va contemplar la sobirania nacional, la divisió de poders i el sufragi censitari.





L'Assemblea Nacional posava la Revolució en mans dels sectors moderats, els girondins. Amb ella França va deixar de ser una monarquia absoluta i es va organitzar com una monarquia de caràcter limitat i constitucional.












font bibliogràfica:

http://www.claseshistoria.com/revolucionesburguesas/rev-nacionalconstituyente.htm

No hay comentarios:

Publicar un comentario